בס"ד

kolmapäev, 17.08.2022, 01:57
UudisedSisend
Block title
tora
 • Riho Esko Maimets

  web camera kotel

  IISRAEL
  ...

  Block title
  Kalender
  statistika

  Online vaid: 1
  külalist: 1
  liikmed: 0
   
  Uudised » 2012 » juuli » 29 » Katkendid traktaadist "Gittin" V
  10:18
  Katkendid traktaadist "Gittin" V
  Talmud
  Kui rabi Yohanan jõudis sinna roomlaste laagrisse, viidi ta Vespasianuse juurde. Ütles talle: " Rahu sulle, imperaator! Rahu sulle, imperaator!" - ütles talle kaks korda.
   
  Ütles talle ülemjuhataja: "Sa oled ära teeninud surma kahel põhjusel. Esimene - ma ei ole imperaator, aga sina nimetad mind imperaatoriks. Sellega naerad sa mind ja suurt Rooma imperaatorit. Teine põhjus - kui ma olen imperaator, miks ei tulnud sa mu juurde varem?"
   
  Ütles talle rabi Yohanan: "Sa ütled, ma ei ole imperaator, aga see ei ole tõsi: imperaator oled sina. Kui sa ei oleks imperaator, ei langeks Jeuusalemm sinu kätte. Sest on kirjas: Levanon langeb võimsa läbi (Yeshayahu 10:34) ja ei ole teist tähendust "v õimsale" - adir - kui kuningas...Ja ei ole teist tähendust sõnale Levanon kui "Tempel", sest öeldi "imeilus mägi ja Levanon (Dvarim 3:25).
   
  Tõlgendus
  Maharal selgitab, miks tuleb "imeilusa mäe ja Levanoni" all mõista Templit. Samuti nagu mägi kõrgub ümbruskonna üle, on ka Jeruusalemma Tempel ülendatud ja eraldatud muust. Sest Templis saab Iisrael puhtaks, valgeks oma pattudest. Levanon (Liibanon) ja lavan (valge) tulenevad samast sõnatüvest.
   
  Ja kuna Tempel on nii suur, ei või ta langeda tavainimese kätte, vaid ainult selle kätte, kes on kõrge ja teistest inimestest eraldatud.
   
  Talmud
  "Sinu teisele küsimusele, jätkas rabi Yohanan, "kui olen imperaator, miks ei tulnud sa mu juurde varem?", vastan: "Mässajad, kes on meie seas, ei lubanud kellelgi linnast väljuda ".  Ütles talle Vespasianus: "Kui on meetünn ja madu põimus tema ümber, kas ei lõhuta siis tünn mao pärast, et päästa teda tappes osagi meest?"  Vaikis rabi Yohanan vastuse asemel.
   
  Tõlgendus
  Vespasianus ei nõustunud rabi Yohanani vastusega. Veelgi enam, ta rääkis talle mõistukõne meetünnist ja maost. Sellega tahtis ta rõhutada, et rabbanim pidid võitlema mässajatega ja võtma valitsusohjad linnas eneste kätte.
   
  Ja kuigi see võis nõuda palju inimelusid, oleksid rabbanim pidanud tapma mao, s.o. mässajad ja alustama läbirääkimisi. Sellega oleksid nad päästnud võimalikult palju linnaelanikke.
   
  Rabi Yohananil ei leidunud sellellele vastust.
  vaatas: 490 | add: Yait | rating: 0.0/0
  Kommentaare: 0
  Nimi*:
  Email:
  kood*:
  Copyright MyCorp © 2022
  Free web hostinguCoz